Tuesday, November 1, 2016

Popiah sira gula

bahan2.
  1. kulit popiah 1 paket..
  2. minyak tuk mengoreng...
  3. gula pasir @ gula halus tuk sira(blh juga mesin gula biasa tuh)
  4. chopstik cina (tuk mengulung, sama ada yg kayu atau plastik)
  5. putih telur (tuk di sapu di hujung kulit popia, supaya melekat)
  6. gunting tuk memotong.

cara2.
  1. amik kulit popiah.
  2. gulung dengan menggunakan chopstik. (jgn gulung terlalu ketat, nnt susah nk kluarkan)
  3. keluarkan chopstik dr kulit popiah yg sdh di gulung.
  4. di akhir gulungan kulit popiah itu, sapu dgn putih telur supaya melekat.
  5. potong kecil2 kulit popiah mngikut citarasa anda.
  6. goreng popiah yang sudah di potong itu dgn myk yang panas (tp jgn terlalu panas, nnt cpt hangit).
  7. goreng shingga kekuningan.
  8. angkat n toskan.
  9. sejukkan sekejap.

untuk sira gula.
  1. gaulkan popiah yang sudah di goreng td dgn gula halus atau gula yang sudah di mesin.
  2. letak lam bekas kdap udara
  3. sedia untuk di jamu.
:: bagi yang suka pedas anda juga boleh gantikan sira gula dengan sira pedas::
 
 

No comments:

Post a Comment

ANAK KU ANAK ASUHAN PASTI

  Macam-macam hal berlaku dimalaysia ni tapi saya hanya berminat untuk ulas isu ni. Pendidikan awal kanak-kanak di Pusat Asuhan Tunas Isla...