Bahan-bahan (20 biji popia)
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 200 mg isi ayam atau daging
- 2 biji telur
- Taugeh
- Sayur campur
- 1 kiub pati ayam
- 3 sudu besar paste tom yam
- Lada sulah
- Garam secukup rasa
- Kulit popia
Cara-cara
- Bawang besar dan bawang putih dipotong dadu. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau.
- Masukkan isi ayam/daging dan telur. Gaul hingga sekata.
- Masukkan kiub pati ayam, paste tom yam dan lada sulah. Masukkan sedikit garam.
- Masukkan sayur campur dan taugeh. Kacau hingga sekata.
- Ambil sekeping kulit popia, letakkan inti dan gulung. Letakkan sedikit air di hujung kulit popia sebagai gam. Buat sehingga habis kulit popia.
- Goreng popia dalam kuali panas sehingga warna kekuningan.
No comments:
Post a Comment