Ini antara bahan-bahan yang diperlukan? barang barang murah je. Adalah diingatkan aku guna resepi 2 adunan.
2 cawan Tepung kastard
1 cawan Gula
2 tin susu sejat
2 tin jagung
1 sudu kecil garam
Pewarna kuning (jika perlu)
2 1/2 tin air (guna tin susu sejat)
First and foremost sediakan besen or periuk or apa apa lah yang kau rasa boleh menampung semua bahan di atas..
Okay, here we go.. taruk gula dan tepung kastard dan stir.
Masukkan jagung, kacau kacau
Masukkan susu, kacau kacau, garam sikit
Masukkan air kacau kacau
Sampai sebati takde ketul ketul, panaskan kuali dan masukkan semua dalam kuali.
gunakan api yang sangat minima supaya takdela cepat masak lepas tu berketul ketul.

masukkan pewarna kuning telur (option)
Sepanjang proses di atas api haruslah korang kacau kacau kacau kacau sampaaaai dia jadi pekat, thick macam ni..masa ni kau nak rasa, rasa lah kalau kurang garam tambah la sikit, ikut keselesaan tekak masing masing nyah.
u see the volcano? plupp plupp
Macam mana nak tau yang puding ni dah betul betul ready? bila dia betul betul pekat dia akan menghasilkan volcano tanpa larva, dia macam plupp plupp plupp, makin lama makin besar & banyak volcanos dia.. then tutup api and get em readeeeeh!! sejukkan before masukkan dalam fridge, dan serve!
tada...ini hasilnya yg aku buat...hehe.. oleh krana time buat ni aku puasa kn so ad lemak2 masin ckit je tp sdp jgk..haha..
No comments:
Post a Comment